Кому в Україні платять найбільше

Кому в Україні платять найбільше

При цьому, зарплати роботодавці хоч і піднімали, але не так активно, як хотілося б українцям.

«Разом з кількістю вакансій, підвищувалися і зарплати українців. Кожен місяць заробітна плата була більшою, ніж за аналогічний період минулого року. В середньому, вона виросла на 17%», – уточнив Марченко.

«Вакансій у цьому році було більше, ніж у минулому за всіма місяцями. Наприклад, у червні 2016 року база пропозицій виявилася вдвічі більшою, ніж роком раніше», – говорить Марченко.

За кількістю вакансій традиційно лідирує Київ. Згідно з даними, тут зосередилося близько третини всіх вільних робочих місць в Україні – близько 27 тис. Далі слідує Дніпро – 6,5 тис. вакансій, Харків – 5,5 тис., Одеса – 5,4 тис. За ними йде Львів з 4 068 вакансіями. Нижче в рейтингу розташувалися Запоріжжя, Миколаїв, Вінниця, Черкаси та Полтава.

Зарплатний рейтинг України

Як і в минулому році, одними з найзатребуваніших були спеціальності, пов’язані з продажами: менеджери з продажу, продавець-консультант, водій, бухгалтер, торговий представник тощо. При цьому технічний прогрес і автоматизація робочих процесів незабаром може зробити бухгалтерів і водіїв «вимираючими» професіями.

Але в цьому році саме у водіїв виходило заробляти чи не найбільше – в середньому, їм пропонували 9 195 грн.

Менеджерам з продажу роботодавець готовий платити трохи менше – майже 8 тис. грн, 6 120 грн заробляли консультанти, 5,9 тис. грн – бухгалтери. Найменший дохід у касирів – в середньому всього 4,5 тис. грн.

Очолюють рейтинг найбільш високооплачуваних професій представники IT-сфери. В цілому, десятка найкращих зарплат зосередилася саме в цій сфері: на першому місці вакансія Team Lead (керівник команди) з зарплатою понад 53 тис. грн.

Серед не пов’язаних з програмуванням фахівців найбільше в цьому році заробили: викладач китайської мови – 29 275 грн, фінансові директори – 22 748 грн, директори з маркетингу – 19 359 грн, гендиректор – 18 725 грн. Замикають рейтинги «найбагатших» хірурги – 17 649 грн.

«Далі йдуть трейдери, директори з логістики, керівники відділів продажів тощо. Що цікаво, в десятку рейтингу увірвалися стюардеси. У минулому році їх у цьому списку не було», – зазначив Сергій Марченко.

Топ областей, де заробляють найбільше:

Київська – в середньому тут пропонують 8 309 грн;

Одеська – 7 892 грн;

Харківська – 7 228;

Миколаївська – 6 987;

Дніпропетровська – 6 926 грн.

«Далі слідують Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська та Вінницька області. Раніше було прийнято вважати, що в західній Україні дуже низькі зарплати, а зараз в десятку потрапили відразу чотири представники цих регіонів», – помітив Марченко.

Якщо говорити про те, де в Україні найнижчі заробітні плати, то в цьому році з’явився новий лідер – північ країни. Так, в Рівненській області роботодавці пропонують у середньому 5 176 грн, в Житомирській – 4 961 грн, у Волинській – 4 908 грн, в Сумській – 4 878 грн, і всього 4 820 грн компанії готові запропонувати претендентам у Чернігівській області – тут найнижча зарплата в країні.

Хто потрібен роботодавцям

За словами експерта, зростання вакансій багато в чому пов’язане з тим, що поганих новин зі сходу країни в цьому році було на порядок менше, ніж у минулому. Як наслідок, роботодавці стали впевненіше й активніше розвивати бізнес.

Лідером зростання вакансій за категоріями виявилися робочі спеціальності – зросли на 106%. А на піку зростання в червні вакансій було більше, ніж в 2015 р., взагалі втричі (179% зростання). Далі йдуть будівельники й архітектори – середнє зростання 102%. Пік також спостерігався на початку літа – плюс 172% вакансій у порівнянні з минулим роком. Правда, взимку їх шукають вже менш активно.

«Логістика й зовнішньоекономічна діяльність – також перспективні напрямки. Україна більше торгує – в середньому в цій категорії стало на 99% більше вакансій. Сфера обслуговування приросла на 91%», – зазначив Марченко.

За результатами опитування, 98% молодих людей хочуть отримувати зарплати більше 7 тис. грн. Але, на жаль, в селах і маленьких містах ці цифри поки що недосяжні.

При цьому, опитування роботодавців показало, що в наступному році 13,6% з них будуть наймати менше персоналу. Проте, близько 60% планує брати на роботу людей більш активно. А ось чверть опитаних не змогли відповісти – вирішуватимуть по ситуації.

Що радує, майже 60% компаній планують підвищувати зарплату в 2017 році. 7,2% – залишать все, як є. А ось 8% – звільнять частину співробітників, які запросять підвищення зарплат.

Цікаво, що багато українців працювати більше або краще не стануть, навіть якщо їм піднімуть оклади. Згідно з даними опитування, працювати більше буде близько 41%. А 36% вважають, що і так працюють багато. Ще 9% говорять, що працювати більше сенсу просто не бачать, навіть якщо зарплати їм піднімуть.

http://news.finance.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад