Майбутнім випускникам - професії гуманітарної сфери

Гуманітарні науки завжди привертали увагу великої кількості людей. Які бувають гуманітарні професії і що про них треба знати?
Сьогодні гідну конкуренцію професіям, пов'язаним з точними науками, можуть скласти гуманітарні. Вони пропонують вникнути в соціальні процеси, дізнатися більше про людську природу і закони життя суспільства. Це дуже глибокі теми, на пізнання яких може піти все життя. Людям з так званим гуманітарним мисленням при виборі професії подібна сфера діяльності може підійти ідеально. Однак навіть гуманітарний напрямок буває різним. Що ж обрати?
Для відповіді на це запитання спочатку треба ознайомитися з різними варіантами.
Почати можна з найбільш затребуваних і популярних професій гуманітарного напрямку. Психологія - одна з них. Це дуже цікава, однак і складна професія. Себе присвятити їй можуть ті люди, які люблять допомагати іншим, можуть вислухати і порадити. Все більше людей в кризових ситуаціях воліє звертатися до кваліфікованого фахівця, тому психологи затребувані на ринку праці. Не можна забувати, що є можливість вибрати схожий життєвий шлях, проте з деякими акцентами (наприклад, дитячий психолог). Якщо хочете зрозуміти себе й інших людей, то слід вивчати психологію.
Не менш цікавою є філософія. Однак вона має справу не з почуттями та емоціями, а з ідеями. Як і психологія, вона дозволяє пізнавати людську природу. Однак при цьому вимагає розбиратися в багатьох сферах життя, оскільки тісно переплітається з культурою, релігією і навіть політикою. Філософами можуть стати люди, які шукають відповіді на внутрішні питання, бажаючі вивчити різні точки зору на світ і виробити власні принципи. При цьому їм необхідно постійно розмірковувати, шукати взаємозв'язок між різними сферами.
Великий інтерес викликає і історія, оскільки минуле цікавить багатьох людей не менш, ніж майбутнє. Дуже часто ті, хто займається детальним вивченням минулого, не тільки заглядають назад, але й можуть зробити припущення про найближче майбутнє, адже суспільство розвивається за певними законами. Професія історика відмінно підходить тим, хто любить вивчати історію, відмінно запам'ятовує дати й імена, воліє проводити багато часу за вивченням старих документів, карт. Якщо подобаються архіви, музеї, можете спробувати стати істориком. Однак пам'ятайте, що для цієї роботи потрібна хороша пам'ять, а також посидючість.
До гуманітарних наук відносять філологію. Це цілий пласт знань, для вивчення якого потрібен справжній талант і старанність. Деяким людям легко дається вивчення іноземних мов, а комусь подобається розбиратися в правилах та історії рідної мови. Яким би не був інтерес, зверніть увагу на філологію. Домігшись в цій сфері успіху, зможете стати перекладачем або викладачем. А іноді люди присвячують себе більш глибокому аналізу людської мови і проводять цілі дослідження в цій сфері. Крім того, можна вивчати літературу. Тоді можна навіть стати письменником.
Медіа та видавнича справа - не такі нові напрямки, як може здатися спочатку. Вони мають досить цікаву історію, а сьогодні стають дуже затребуваними. При цьому вибрати собі заняття можна з цілого ряду варіантів. Так, можна вивчати журналістику і працювати в ЗМІ. Якщо знаєте і любите якусь конкретну тему, то здатні будете стати оглядачем. Всі ці професії творчі, однак вимагають великої відповідальності і змушують бути завжди напоготові. Також доведеться постійно їздити у відрядження. А ось видавнича справа підходить тим, хто не хоче покидати свій будинок надовго. Можна стати коректором, редактором, верстальником.
Креативну людину із широкими поглядами і схильністю шукати у звичайних речах щось особливе може зацікавити реклама та PR. Сьогодні це напрямки діяльності, що стрімко розвиваються. У світі політики зможете працювати з тими, хто хоче заявити про себе громадськості, створювати їх імідж. Також існують рекламні агентства, які шукають молоді кадри, які привнесуть у їхні послуги нові ідеї. Хоча їх працівникам доводиться нелегко - треба завжди фонтанувати оригінальністю і безперервно розвивати абстрактне мислення.
Говорячи про гуманітарні науки, не можна не згадати про юриспруденцію. Існують люди, яким подобається вникати в закони, змінювати їх і вдосконалювати. Якщо ви відноситесь до них, то можете обрати собі професію з цієї сфери.
Сьогодні кар'єру можна побудувати як в юридичному агентстві, так і в якості судді, прокурора, адвоката. Їх обов'язок - стежити за виконанням законів, відновлювати справедливість, дбати про захист людей. Але юристів сьогодні занадто багато, тому знайти роботу не так вже і легко.
Якщо хочете присвятити себе вивченню гуманітарних наук, добре обдумайте всі варіанти. Уявіть себе в ролі різних працівників, службовців. Обирайте ту професію, в якій комфортно, та за якою зможете працевлаштуватися.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад