Через сторінку в соцмережі можна реально втратити роботу, а можна завдяки їй знайти нову

Віртуальне життя в Україні є майже у кожного. Комусь соціальна мережа замінила потріпаний щоденник, якому можна розповісти найпотаємніше, комусь - сімейний фотоальбом з особистими знімками. А хтось влаштував віртуальну кухню, де веде палкі дебати. При цьому багато хто забуває, що заглянути на сторіночку може хто завгодно, в тому числі ваш роботодавець - справжній чи потенційний. Як вести себе в соцмережах так, щоб не нашкодити кар'єрі та особистому житті?
Дзеркало душі
- Звичайно, перед тим як взяти на роботу, оцінювати вас будуть за анкетою і співбесідою. А от потім обов'язково заглянуть на вашу сторінку в соцмережі, щоб зрозуміти, що ви за особистість, - каже Іван Тютюнджі, керівник прес-служби агентства з пошуку роботи HeadHunter. - Перевіряють, чи немає за вами чогось "кримінального".
І перевірка ця проводиться не дарма.
- Був випадок, я зібралася взяти на роботу одну людину, яка за всіма параметрами підходила, - поділилася з нами кадровик великої фінансової компанії. - Наостанок вирішила заглянути у нього на сторінку в Фейсбуці. А там пост про те, з яким скандалом вона звільнялася з колишнього місця служби. Хоча на співбесіді співала про те, що "хотіла розвитку"...
Рішення не наймати вас на роботу може бути прийнято від одного тільки аватара (ваша головна фотографія в соцмережі).
- Мене не взяли на роботу вчителем через знімок, на якому я обіймаю статуеткою у вигляді фалічного символу, - розповідає киянка Марія. - Фото було зроблено на Балі, у них ці ​​символи усюди, вважаються знаком родючості...
Роздвоєння особистості
Ще одна пастка віртуального життя - роздвоєння особистості.
- Дуже багато хто намагається створити на своїй сторінці образ людини, якою не є, - коментує Марія Жукова, фахівець з поведінкової психології. - Скромні, сором'язливі люди сідають за комп'ютер і перетворюються на протилежних. Буває, люди заповнюють свою стрічку чужими жартами, приколами, роликами, соромлячись опублікувати щось своє, але бажаючи лайків, а значить, популярності.
Відкрийте свою сторінку, ніби сторінку незнайомої вам людини, і спробуйте побудувати про неї свою думку. Тільки за записами, фотографіями та коментарями. Сподобався незнайомець?
А тепер уявіть, що ви роботодавець, який після швидкого погляду на аккаунт вирішує, взяти вас на роботу чи ні.
- Переконайтеся, що вся інформація, яку ви розкриваєте в соціальних мережах, достовірна і збігається з іншими даними, розміщеними у відкритих джерелах, - радить Наталія Голованова, керівник дослідницького центру рекрутингового порталу Superjob.ru.
Сторінка - візитна картка
З іншого боку, соціальні мережі - чудовий помічник в кар'єрі. По-перше, саме там можна знайти свого роботодавця, партнера за бізнесом. По-друге, використовувати свою сторінку як особистий сайт, де ви зможете розповісти про свої здібності, навички та досягнення.
- Дипломи, фотографії з курсів підвищення кваліфікації, позначки про участь в конференціях і професійних заходах - все це підтверджує рівень вашої кваліфікації і додає вам ваги в очах рекрутера, - продовжує Наталя Голованова. - Соціальні групи, улюблені книги та телепередачі - дуже добре, якщо щось з перерахованого в розділі "Мої інтереси" має відношення до вашої професійної діяльності. Якщо ні - ще не пізно такі посилання додати.
Закриті від загального доступу профілі в соцмережах, звичайно, краще, ніж сторінка з компрометуючими вмістом, але і плюсів перед роботодавцем вам жодних не додасть.
Надмірна стриманість у веденні соцмережі теж ні до чого.
Якщо на вашій особистій сторінці в соцмережі фотографії з колегами в невимушеній обстановці, такі записи йдуть вам тільки в плюс. Значить, ви людина відкрита та товариська, а у колег викликаєте позитивні емоції.
ПОРАДИ "КП"
Зверніть увагу на ім'я вашого аккаунта: чи не містить воно ненормативну лексику або інші елементи, які відштовхнуть ваших майбутніх бізнес-партнерів або начальство.
Видаліть занадто інтимні фотографії або обмежте до них доступ. Не забудьте заглянути в розділ "Фото зі мною". Друзі без вашого відома можуть позначити вас на знімку, який здатний вас скомпрометувати.
Зашкодити вашій репутації можуть також коментарі або репліки, залишені нестриманими на язик "друзями" під фотографіями або на стіні. Видаляйте їх без жалю! Ви у себе вдома, непроханих гостей видворяють відразу.
Підписуючи трудовий договір, зверніть увагу, чи немає там пункту про норми поведінки в соціальних мережах, за порушення яких вас легко звільнять.
У соціальній мережі потрібно дотримуватися тих самих правил пристойності, що і в реальному житті. І навіть ретельніше. Адже в житті слово в одне вухо влетіло, в інше вилетіло. А в соціальній мережі це брила, яку не прибереш.

www.kp.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад