Адаптація на першому робочому місці

Прийшовши на свою першу в житті роботу, спочатку озирніться, зорієнтуйтеся і почніть налагоджувати корисні зв'язки та знайомства. Все це робиться для того, щоб людина отримала досвід, так би мовити, зібрала трудовий багаж. Ваші найкращі якості, такі як: товариськість, комунікабельність, почуття гумору, старанність і знання, які ви придбали в процесі навчання, допоможуть вам у просуванні вперед.
Є декілька порад новачку, які допоможуть йому вжитися в колектив і стати «своїм серед своїх».
Психологами помічено, що перше враження - найсильніше, тому ваш перший робочий день повинен попрацювати на вас. Колеги будуть розглядати вас ніби музейний експонат. Для того, щоб не почувати себе «не в своїй тарілці», одягатися в перший робочий день потрібно з шиком і бути максимально ввічливим з усіма без винятку колегами. Намагайтеся говорити тільки на професійні теми, які вписуються в коло обов'язків. Запам'ятайте: про особисте - ані пари з вуст, інакше вас вважатимуть базікою!
Субординація - головне правило для новачка. Якщо колектив складається з однолітків, стати друзями з першого дня не варто, краще придивіться до людей уважніше. Пам'ятайте, що близькі відносини зі співробітниками породжують офісні плітки. Службові романи також можуть неабияк зіпсувати вам репутацію, якщо тільки ви згодом не одружуєтеся на об'єкті своєї таємної пристрасті.
Ви - новачок, і поки цей світ всередині колективу для вас чужий. Визначте декілька людей, які прийдуть вам на допомогу (в будь-якому випадку такі знайдуться в кожному колективі). Товариші по роботі зможуть полегшити ваші перші дні, ввійти в трудовий ритм життя і, ймовірно, стати найближчими колегами. Це можуть бути і старожили компанії, і менш досвідчені співробітники. Головне - не бути занадто нав'язливим, аби вам не дали прізвисько «місцевого прилипали». Доручення, які вам довіряє начальство, краще виконувати з часткою креативу, але і не ідучи далеко за межі дозволеного.
Досвід приходить з роками, а з цим можна впоратися завдяки своєму творчому підходу до роботи, тому не соромтеся висловлювати власну думку, незважаючи на свою репутацію «жовторотого». Досвід напрацьовується роками, а ось з цим можна впоратися вже протягом першого року!
Пам'ятайте, що колектив не завжди може бути позитивно налаштований стосовно вас, тому вам необхідно навчитися постояти за себе самому, а ось для цього і потрібно стати професіоналом, який буде вникати навіть в незначні деталі своєї посади. Людину, яка намагається працювати сумлінно, помітять і оцінять, навіть не сумнівайтеся.
Сьогодні є дуже популярними співробітники-вчорашні студенти, у яких ще очі «не замилилися», які можуть мислити по-іншому і рухати компанію вперед. У перший рік до вас будуть виявляти саме такий інтерес, подивляться, наскільки гарний ви теоретик і чи можна вам довіряти практику.
Такі якості особистості, як: впевненість у своїх силах, товариськість, старанність, наполегливість і прагнення більше заробляти будуть вашими вірними помічниками на роботі.
Критика, яка обов'язково надійде на вашу адресу, не повинна сприйматися вами як особиста образа, думайте про те, що це навчання, яке наразі триває на роботі. Освіта, доповнена практикою - ось і все!
Щоб співробітники не могли викрити у вас непунктуальність, приходьте на роботу заздалегідь, це допоможе вам налаштуватися на робочий лад.
Всі запізнення попереджайте або обумовлюйте з керівництвом причину вашої затримки на робочому місці. Начальство не любить тих, хто запізнюється, в принципі, воно відразу навішує ярлик на такого співробітника. Запізнився - отже, не зібраний, не вміє розпоряджатися часом, «вітер в голові» і т.д.
І наостанок, самовдосконалюється і будьте завжди в курсі всього найновішого у вашій сфері.

www.naim.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад