Попит на новачка: чому компанії наймають молодих фахівців і скільки їм платять

В умовах кризи і зростання безробіття українцям, які втратили роботу, все складніше влаштуватися на нове місце. Роботу доводиться шукати від декількох місяців до півроку. Тим не менш, в таких жорстких умовах компанії пропонують молодим фахівцям багато можливостей отримати досвід і влаштуватися на бажану роботу. Адже серед роботодавців виріс попит на молодь. Про те, скільки готові платити молодим спеціалістам, дізнавався UBR.ua.
Попит на молодь
Сучасний ринок праці не тільки ставить жорсткі умови молодим фахівцям, але і пропонує безліч способів отримати бажаний досвід роботи ще до випуску, при цьому зовсім не обов'язково за профілем навчання.
"Крім маси пропозицій курсів і навчальних програм з практичними складовими, активна молодь може набути навичок роботи з великим обсягом інформації, проектами і завданнями в громадських організаціях та об'єднаннях, які займаються вирішенням цілої низки соціальних питань; залучення в їхню діяльність - це не тільки вагомий рядок в резюме, але й дійсно цінний досвід", - розповів директор маркетингових комунікацій і PR порталу rabota.ua Максим Немеш.
За даними спільного дослідження холдингу АНКОР в Україні та порталу rabota.ua, до моменту закінчення вишу 63% українських студентів вже мають досвід роботи, з них 32% працюють більше двох років, 28% - від року до двох років, і 26% - від півроку до року. Досвід роботи за фахом мають 58% респондентів, що на 10% вище показника аналогічного опитування в 2013 році.
Як зазначила керівник департаменту рекрутменту кадрового холдингу АНКОР в Україні Ірина Прудникова, українські роботодавці вже давно готові, наймати талановитих молодих фахівців і активно роблять це.
"Компанії розробляють привабливі для молоді HR-бренди, співпрацюють з вишами, профтехучилищами і технікумами, українськими та міжнародними студентськими організаціями, беруть участь у виставках кар'єри, читають лекції студентам в рамках відкритих заходів, запрошують до себе на стажування тих, у кому бачать потенціал тощо. Увага до талановитих молодих фахівців не зменшилася і в 2014 році", - розповіла вона.
Скільки платять?
"Нерідко студенти якийсь час стажуються безкоштовно або за символічну винагороду, і це - чудовий шанс для них проявити себе і отримати роботу. У великих компаній є програми стажувань для студентів останніх курсів, літні програми стажувань, проектні програми", - підкреслила Ірина Прудникова.
Крім того, молоді фахівці можуть виступати з ідеями, пропонувати свої розробки і, також, претендувати на можливість працевлаштування в хорошому місці.
Експерт пояснила, що заробітні плати залежать від багатьох факторів: від спеціальності молодого шукача, від наявності у нього досвіду роботи під час навчання, від можливостей самої компанії і сфери її діяльності, адже відомо, що в 2014 році бізнес України, в більшості своїй, не розвивався.
За даними дослідження, 46% випускників на першому місці роботи готові отримувати від 2000 до 4000 гривень. 29% згодні на 4000-6000 гривень, а 1% студентів погодилися б працювати за суму, що перевищує 15 000 гривень.
"Зарплати у молодих фахівців теж "молоді" - залежно від розмірів міста, в середньому від 2 до 5 тис. гривень. Іноді більше, особливо в продажах. Часто це оклад, а іноді - оклад плюс бонус за виконання продажів, наприклад. Рідше в додаткові "плюшки" входить обід, чай-кава за рахунок роботодавця, частіше просто навчають, видають уніформу (наприклад, продавцям) і т.д.", - зазначила контент-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Що стосується найбільш популярних спеціальностей, то, за словами Ірини Прудниковій, серед стартових посад для молодих фахівців, які найбільш часто зустрічаються, можна виділити секретарів та ресепшионіста, асистентів відділів, референтів, перекладачів, молодших спеціалістів відділів, аналітиків, фахівців колл-центрів, промоутерів, мерчандайзерів, продавців-консультантів і т.д.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад