Активне працевлаштування: як встановити контакт з роботодавцем

Існує дві стратегії пошуку роботу - активна і пасивна. Прихильники пасивного пошуку розміщують резюме і чекають запрошення на співбесіду. Прихильники активного, розуміючи, що чекати можна довго і безрезультатно, беруть ініціативу в свої руки і намагаються будь-якими способами встановити контакт з роботодавцем.

Де знайти контакти роботодавця?

Відомі компанії надають в мережі достатньо інформації про себе. Електронна пошта та телефон роботодавця можна знайти на сайті компанії в розділі «Контакти». Також додатковим інструментом пошуку роботи є соціальні мережі. Відвідайте співтовариство компанії в соцмережі. Як правило, там є контактні особи, яким можна написати.

Якщо в компанії є відкрита вакансія, вкажіть, де ви знайшли інформацію про неї, напишіть, хто ви і чим можете бути корисними компанії. Якщо відкритих вакансій немає, повідомте, яку роботу ви шукаєте і в якому напрямку бажаєте розвиватися. Такий підхід цілком може спрацювати. По-перше, не всі вакансії викладаються на сайтах з пошуку роботи або на сайті компанії. По-друге, HR-менеджери спілкуються між собою, і один може порекомендувати вас іншому. Щоб на даному етапі надати максимум інформації про себе, обов'язково прикріпіть до повідомлення резюме.

Як встановити контакт з роботодавцем, якщо ініціатором спілкування є ви?

Крок 1. Спробуйте знайти контакти прямого роботодавця. Якщо це не представляється можливим, ввічливо попросіть рекрутера направити ваш лист керівнику відділу, в якому хочете працювати.

Крок 2. Звертайтеся до співрозмовника по імені і обов'язково представтесь самі. Якщо відгукуєтеся на відкриту вакансію, постарайтеся донести, що ви, як ніхто інший, підходите на вакантну посаду. Якщо звертаєтеся в компанію, де немає відкритих вакансій, коротко опишіть, чому хочете працювати в компанії, які завдання хотіли б вирішувати і що можете привнести в розвиток бізнесу. Попросіть включити ваше резюме в базу кандидатів і повідомити вам, якщо з'явиться відповідна вакансія.

Крок 3. Подякуйте адресата за увагу до вашого резюме і постарайтеся ініціювати зворотний зв'язок. Заявіть про свою готовність зустрітися особисто і уточніть свої контакти.

Крок 4. Якщо відповіді не послідувало, є сенс написати ще раз (або зателефонувати). Поцікавтеся, чи отримав адресат ваш лист, чи було розглянуто резюме, і яке рішення по ній прийнято.

Крок 5. Якщо після повторного звернення ви отримали запрошення на співбесіду, повідомте, що прийняли запрошення і будете раді зустрічі. Якщо вам обіцяють передзвонити або просять передзвонити вас, уточніть дату й час наступного контакту. Обов'язково зв'яжіться з представником компанії в зазначений час. Якщо ви отримали відмову, подякуйте свого візаві за приділений вам час і продовжуйте пошук.

Потрібно бути в міру наполегливими. Розрізняти межу між напористістю і настирливістю. Якщо людина відчуває, що фраза «ми вам передзвонимо» або «зв'яжіться з нами пізніше» є завуальованою відмовою, не потрібно втрачати час, а треба продовжувати пошук роботодавця, який оцінить шукача роботи по достоїнству.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад