Ігноруйте вік і відмовтеся від «вільної англійської»: 10 порад експертів, як вивчити мову

 Останнім часом все більше людей стикаються з необхідністю знання англійської мови на роботі. Однак вивчення мови процес тривалий і багатьох лякає. Британська газета «The Guardian» провела дискусію про те, як краще вчити мову, з експертами з іноземних мов. Ось їхні поради.

1. Визначайте досяжні, реалістичні цілі

«Вивчення мови найбільш ефективне, якщо воно розбите на реалізовані цілі, які можна досягти протягом декількох місяців. Це дає велику мотивацію і відчуття реалістичності завдання», радить віце-президент освітньої компанії «Rosetta Stone» Донаван Вайт.

Можливо, ви відчуваєте оптимізм, коли починаєте, але мета домогтися вільного знання мови не завжди найкраща ідея. Керівник онлайн-проекту з граматики «Verbmaps» Філ МакГоуен рекомендує зробити ці цілі у країнах-кандидатах і конкретними: «Чому б не поставити собі за мету прочитати газетну статтю на іноземній мові, не заглядаючи в словник?».

2. Нагадайте собі, чому ви вчитеся

Це може здатися очевидним, але розуміння того, чому ви хочете вивчити мову, дійсно важливо. Викладач англійської мови, поліглот, вивчає 13-ту мову, Алекс Ролінгс зазначає: «Мотивація це, як правило, перше, ніж потрібно зайнятися, особливо тим, хто вчиться сам».

Щоб зберегти імпульс, він пропонує записати 10 причин, за якими ви взялися за вивчення мови, і приклеїти список до своєї навчальної папки. «Я звертаюся до них, коли втрачаю впевненість у собі», говорить експерт.

3. Зосередьтеся на тому, що саме ви хочете вивчити

Часто дискусія про те, як вивчати мову, зводиться до суперечок про так звані традиційні підходи проти технологій. Глава компанії-розробника лінгвістичних програм «Linguisticator» Аарон Ральбі вважає, що в цих дискусіях не береться суть: «Питання полягає не стільки в тому, вчитися online або offline, за допомогою програми або книги. Швидше, питання в тому, як підібрати необхідні елементи мови для конкретної мети, представити їх у зручному для користувача вигляді й забезпечити можливість зрозуміти ці елементи».

Вибираючи конкретний метод чи підхід, подумайте про суть стилю або технології. «Врешті-решт, навчання відбувається всередині вас, а не ззовні, незалежно від того, комп'ютер, книга або вчитель перед вами», говорить Аарон Ральбі.

4. Читайте для задоволення

Багато експертів назвали читання не тільки важливим елементом для досягнення прогресу, але й процесом, який приносить найбільше задоволення в навчанні.

«Читання заради задоволення розкриває всі види лексики, яку ви не знайдете в повсякденному житті, і нормалізує розуміння складних граматичних структур. Перша книга, яку ви прочитаєте на іноземній мові, це монументальне досягнення, яке ви запам'ятаєте надовго», зазначає поліглот Алекс Ролінгс.

5. Вивчайте слова в контексті

Запам'ятовування списків лексики може бути складною і нудною справою. Співзасновник і головний виконавчий директор компанії-розробника лінгвістичної програми «Memrise» Ед Кук вважає, що асоціації є ключовими для запам'ятовування нових слів.

«Відмінний спосіб поповнити словниковий запас це переконатися, що списки слів, які ви вчите, пов'язані з ситуаціями або текстами. Так що це завжди актуально й пов'язано з вашим досвідом», зазначає експерт.

6. Ігноруйте міфи. Вік це просто число

«Ключовий міф про вивчення мови полягає у тому, що в дорослому віці вивчити мову важче», говорить Аарон Ральбі.

Дорослі та діти можуть вчитися по-різному, але це не повинно заважати вивчити мову. «Мови є одночасно органічними та систематичними. Діти вчать мови органічно та інстинктивно. У дорослому віці ми можемо вивчати їх систематично».

Ральбі пропонує згадати про давніх філологів і основоположників лінгвістики, які вивчили десятки мов на енциклопедичному рівні вже в дорослому віці.

7. Зрозумійте власну мову

Редактор блогу «Fluent Language» Керстін Хаммс вважає, що неможливо домогтися відчутного прогресу в другій мові, поки ви не зрозумієте власну. «Я думаю, що розуміння вашої рідної мови й взагалі того, як працює мова, є дуже важливим елементом, перш ніж ви наповните себе купою іноземних фраз», – говорить Керстін Хаммс.

8. Приділяйте час перекладу

На різних етапах вам можуть знадобитися різні підходи. Викладач німецької мови в Ланкастерському університеті Ребекка Браун зазначає, що як тільки людина досягає певного рівня знання мов типово відчувати уповільнення процесу.

«Переклад є дуже важливою вправою для того, щоб допомогти вам подолати певне плато, яке ви досягнете», вважає фахівець.

9. Обережно з поняттям «вільна мова»

Багато експертів закликали бути обережним з поняттям «вільне знання мови». Редактор блогу «Fluent Language» Керстін Хаммс стверджує, що його не тільки важко визначити, але також ця ідея дуже перебільшена як мета для вивчення.

«Вивчення мови ніколи не зупиняється, тому що це вивчення культури, особистісне зростання і постійне вдосконалення», – зазначає вона.

10. Рушайте туди, де говорять мовою

Можливо, це варіант не для всіх, але якщо ви серйозно ставитеся до вивчення мови й отримання задоволення від того, що ви вивчили, потрібно відправитися туди, де розмовляють цією мовою, зазначає викладач Реббека Браун.

Подорожі можуть доповнювати навчання. «Книги і таблиці дієслів можуть бути найпростішим способом, щоб розташувати себе вивченню мови вдома, але люди й культура значно перевершать їх, як тільки ви потрапите в країну, де розмовляють цією мовою», – вважає Реббека Браун.

https://blog.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад