Нетворкінг для інтровертів: як знайти нові зв'язки і не втратити себе

Для когось заходи з галузевого нетворкінгу – можливість блиснути, для когось – роздобути нових клієнтів або партнерів, розслабитися або перекинути декілька безкоштовних коктейлів на фуршеті. Для інших такі івенти (заходи) – справжнє пекло. Якщо останній варіант – ваш, швидше за все, ви – інтроверт, людина, яка тянеться до великих скупчень народу і не отримує зовсім ніякого задоволення від спілкування з незнайомими людьми.
Але що поробиш, в світі, який прагне «ніколи не обідати на самоті» і в якому «зв'язки вирішують все», неможливо відхреститися від нетворкінгу, якщо тільки ви не готові поставити хрест на своїй кар'єрі. Особливо категорично питання стоїть для фрілансерів і співробітників, які вже довгий час очікують підвищення. Для них нетворкінг – навіть не привід для пошуку нових можливостей, а нагальна потреба.
Як знайти по-справжньому корисні нові зв'язки і при цьому не втратити себе, як зробити галузеві заходи по-справжньому продуктивними для вашої кар'єри, пояснює рекрутинг-експерт і засновниця IT рекрутингової компанії «Art2Hire» Тетяна Мелікова. Адже хто, як не IT-співтовариство, найчастіше зіштовхується з дилемою інтровертів.
5 порад для успішного нетворкінгу
1. Визначте мету. Для початку, розберіться з тим, що ви хочете не просто розвіятися або вийти із зони комфорту, – у вас цілком конкретні професійні цілі. Ви хочете зав'язати контакт хоча б з трьома потенційними клієнтами? Знайти потенційних інвесторів для вашого проекту? Нове місце роботи? А, можливо, в невимушеній бесіді нагадати керівництву, що ваш досвід давно перевищує ваші повноваження? Визначте мету, інакше напевно залишитеся незадоволені!
2. Виберіть правильний івент. Тепер справа за тактикою. Будьте вибагливі у виборі заходу. Адже коли у вас є конкретне завдання, ви можете тверезо оцінити, які саме знайомства можуть допомогти вам її досягти. І, отже, в яких місцях живуть ці люди. Головний принцип підбору професійних нетворкінг-івентів дуже схожий на один з основних принципів маркетингу. Правильно визначте цільову аудиторію і зрозумійте, яке повідомлення ви хочете їй донести. Немає сенсу бездумно марнувати свою і без того скромну енергію безсистемними пригодами з заходу на захід. Тим більше, коли великі скупчення людей вас швидше спустошують, ніж заряджають енергією.
Як фільтрувати заходи? Подумайте логічно (адже інтроверти в цьому сильні): якщо ви – дизайнер, що принесе вам вузькоспеціалізований захід для дизайнерів? Обмін досвідом? Можливо. Нових клієнтів, партнерів, замовників? Навряд чи. Для всього цього вам необхідний захід, націлений на більш широку аудиторію. Шукайте саме такі заходи і відвідуйте їх.
3. Попрацюйте над повідомленням. Тепер, коли ви визначили цільову аудиторію і зрозуміли, де її знайти, попрацюйте над повідомленням. З усією серйозністю підготуйте невеликий опис того, чим ви займаєтеся і які ваші актуальні професійні цілі. Що конкретно ви шукаєте і що можете запропонувати взамін? Часом не зайвим буде завчити цю промову напам'ять. Але постарайтеся не виглядати школярем, який декламує вірш, спостерігайте за реакцією співрозмовника. Подумайте про те, що ви повинні бути підготовлені не гірше, а то і краще, ніж перед інтерв'ю з рекрутером. Адже фахівець на співбесіді зацікавлений у тому, щоб вас вислухати, а ось на заході, спочатку доведеться завоювати увагу нових співрозмовників.
4. Слухайте – і будете почуті. Як привернути до себе людей? В першу чергу, не намагайтеся показати з себе екстравертом, грайте на своєму полі, використовуйте свої козирі. Будьте тією самою людиною, яка цікавиться іншими, – і інші зацікавляться вами з великою ймовірністю. Ви уявити собі не можете, якими перевагами володієте перед людьми, звиклими багато говорити. Адже інтроверти часто володіють рідкісним навиком слухати з непідробним інтересом. Стратегія активного слухача не тільки вигідно виділить вас з натовпу людей, які поспішають отримати хвилину слави, а й найефективнішим способом розташує їх до вас, викличе довіру. Словом, замість того, щоб ламати голову над найефективнішим способом представитися, поцікавтеся у нового знайомого чимось, дайте йому простір для самовираження. Він буде вдячний і, якщо він не нарцис, обов'язково у відповідь зацікавиться вами. Тепер саме час плавно перевести розмову в професійну сферу. Говоріть про свою справу і цілі, але не забувайте чуйно стежити за реакцією співрозмовника, будьте гнучким, включіть його в розмову, цікавлячись його думкою, ставтепитання про його інтереси. І коли знайомство зав'язано, не забудьте обмінятися контактами, можливо, і знайдете привід продовжити спілкування.
5. Не шукайте задоволення – виконуйте завдання. Немає сенсу намагатися отримати задоволення від процесу, який не здається вам привабливим. Зізнайтеся собі в тому, що вам доведеться зробити над собою зусилля. І сприймайте похід на галузевий захід як бізнес-завдання. Розділіть його на етапи і крок за кроком долайте кожен з них, не забуваючи внутрішньо заохочувати себе за кожне просування вперед. Поставте перед собою реальну мету, виробіть стратегію, дійте і не забудьте в кінці оцінити виконання завдання, проаналізувати і визначити зони, які вимагають поліпшення. Так поступово ви можете відчути справжній азарт, коли у вас почне виходити!
https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад