Як розповісти про причини звільнення з попередньої роботи

 

Пошук нової роботи може бути досить важким заняттям. Шукати роботу доводиться як початківцям-фахівцям, так і досвідченим професіоналам. Саме досвідчених зазвичай і запитують про причини звільнення з попереднього місця роботи. Це запитання може поставити здобувача в глухий кут і, можливо, зіпсує загальне враження про претендента на інтерв'ю. Якщо говорити тільки правду, є шанс отримати відмову. Якщо брехати або прикрашати, то робити це треба переконливо, але без фанатизму. Щоб знайти роботу без зайвого клопоту і не провалити інтерв'ю, пропонуємо вивчити декілька практичних порад про те, як грамотно розповісти про причини звільнення з попередніх місць роботи.

Чому ставлять це запитання?

Запитання звільнення з попереднього місця роботи ненавидять ті, хто влаштовується на роботу, а ось фахівці з персоналу це запитання дуже люблять. Причина в тому, що це такий простий метод перевірки кандидата на поведінку в стресовій ситуації. Іноді звільнення з роботи – це стрес, і майже завжди незручні запитання – це стрес, і подібне питання – це свого роду простий психологічний тест. Звичайно, найпростіший варіант – розповісти про те, що це був запланований крок, але якщо звільнення відбулося не з вашої ініціативи, необхідно це піднести так, як ніби звільнення пішло вам на користь. У будь-якому випадку необхідно підготуватися заздалегідь, щоб не робити довгих пауз – це видасть вашу брехню і різко скоротить ваші шанси успішно пройти інтерв'ю.

Чому не можна говорити правду?

Якщо ви не готувалися до інтерв'ю заздалегідь, таке запитання зможе легко поставити вас в глухий кут. Якщо аргументована відповідь не готова, багато хто говорить правду, яка може виявитися такою, що може обернутися відмовою. Як не сумно усвідомлювати, але правда в деяких випадках може загрожувати вашій фінансовій стабільності, тому необхідно дати відповідь, яка би влаштувала інтерв'юера. Бажано підготувати відповідь заздалегідь і ні в якому разі не ухилятися від відповіді, в іншому випадку невиразна відповідь спровокує нові запитання, які так чи інакше виведуть вас на чисту воду, підтвердять підозри інтерв'юера стосовно вашої несумлінності, а з брехунами розмова коротка.

Як підготуватися до відповіді?

Співбесіда – це ключовий момент при пошуку нової роботи. Тому важливо заздалегідь підготувати відповіді на інтерв'ю і навчитися належно поводитися.

Основний момент – це впевненість в собі. Щоб не показувати хвилювання і нервозність, слід заздалегідь навчитися поводитися правильно. Зайва нервозність, замкнутість, невпевненість в поведінці створить про вас негативне враження і знову може обернутися відмовою.

Намагайтеся відповідати коротко, не уточнюючи подробиць, якщо вас про це не просять. Підготуйте розповідь про себе заздалегідь, а відповіді на питання завчіть напам'ять, швидка і коротка відповідь створить враження впевненоної в собі людини. Впевненість в собі особливо стане в пригоді, якщо необхідно приховати справжні причини звільнення.

Як не можна відповідати?

Можливо, ідеальної відповіді не існує, але слід запам'ятати, як не можна відповідати ні в якому разі:

  • не можна засуджувати або відгукуватися надмірно негативно про свого колишнього роботодавця. Занадто багато критики може не сподобатися вашому потенційному роботодавцю. Він так само може вирішити, що ви просто любите перекладати провину на іншого;

  • не можна робити акцент на свої слабкі професійні або особистісні якості. Пам'ятайте, мета інтерв'ю протилежна – розповісти про свої позитивні та сильні сторони;

  • уникати відповіді. Відхід від відповіді прямо вказує на небажання відповідати на запитання.

Що відповідати, якщо ви звільнилися самі?

Декілька простих відповідей допоможуть вам уникнути незручних ситуацій, щоб триматися впевнено на інтерв'ю. Ось декілька простих і зрозумілих відповідей:

  • «Я працював на посаді... декілька років поспіль, я зацікавлений розвиватися професійно, проте через відсутність перспектив кар'єрного зростання я вирішив змінити місце роботи».

  • «Багато охочих змінити роботу спочатку знаходять нове місце, а потім звільняються. Я вважаю, що використовувати робочий час на вирішення особистих проблем неправильно, тому я звільнився, а потім почав шукати нову роботу».

  • «Я не планував звільнятися, але коли я дізнався про вашу компанію, я побачив нові можливості розвитку і зрозумів, що у вашій компанії я можу в повній мірі реалізуватись як професіонал!»

Як відповідати, якщо вас звільнили?

Якщо вас звільнили, ваші відповіді так само повинні бути зрозумілими, але без надміру негативних подробиць. Ось декілька універсальних прикладів:

  • «У нашу компанію прийшов новий керівник, який вирішив привести команду з собою, а старих співробітників звільнити».

  • «У зв'язку з економічною кризою керівництво нашої компанії вирішило скоротити частину співробітників, я опинився в їх числі».

  • «Моя кваліфікація не відповідала тій посаді, на якій я працював раніше, я впевнений, що у вашій компанії я зможу реалізуватися як фахівець».

Головне під час інтерв'ю – це впевненість в собі. Щоб поводитися впевнено, не розгойдуйтеся на стільці, заздалегідь випийте води, якщо від хвилювання у вас зазвичай сухість у роті. Не клацайте ручкою, не качайте ногою, не стукайте пальцями по столу. Не робіть зайвих рухів. Пам'ятайте: запрошення на співбесіду – це 90% перемоги, і нескладна підготовка допоможе вам не допустити безглуздих помилок і отримати бажане місце роботи.

hrliga.com

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад