Служба зайнятості - особам з інвалідністю

Безробітними визнаються особи з особливими фізичними потребами, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу, крім тих, які за висновком медико-соціальної експертної комісії є непрацездатними (нездатними до трудової діяльності).
Щоб стати на облік до центру зайнятості їм необхідно мати при собі копію та оригінал документу:
- паспорт і трудову книжку;
- документ про освіту або документ, який його заміняє (іноземці і особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, подають посвідку на постійне проживання);
- пенсійне посвідчення, довідку до акта огляду медико-соціальної експертної комісії та індивідуальну програму реабілітації інваліда.
Підходяща робота для осіб з інвалідністю визначається медико-соціальними експертними комісіями залежно від ступеня інвалідності та стану їхнього здоров'я. Тому пошук роботи здійснюється службою зайнятості з урахуванням наявної кваліфікації, знань та побажань, але обов’язково відповідно до рекомендацій МСЕК.
У разі відсутності підходящої роботи статус безробітного надається з першого дня реєстрації в центрі зайнятості незалежно від місця проживання (реєстрації).
Право на призначення допомоги по безробіттю мають лише особи з інвалідністю, визнані у встановленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) не менш ніж 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески.
Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої заробітної плати залежно від страхового стажу та тривалості безробіття.
У разі неможливості підібрати роботу, яка відповідає професійним навичкам громадянина, або якщо у громадянина немає необхідної професійної кваліфікації чи він втратив здатність виконувати роботу за попередньою професією, Державною службою зайнятості України здійснюється професійна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації особи, зареєстрованої в службі зайнятості як безробітної.
При цьому право на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, працевлаштування з компенсацією роботодавцю фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, мають лише ті особи з інвалідністю, які визнані в установленому порядку безробітними і які мають право на призначення допомоги по безробіттю.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад