Як конструктивно вести діалог при звільненні?

Через те, що ваші емоції зашкалюють, ви навіть не можете задуматися про юридичні аспекти даної ситуації, уважає Марта Фінні, автор книги "Рикошет: з чого почати після того, як ви втратили роботу".
Однак ви можете зробити собі погану службу, сліпо прийнявши те, що пропонує вам роботодавець. "Ваша готовність до співробітництва при негайному підписанні договору про розірвання трудової угоди може коштувати вам багатьох тисяч доларів", - пише Фінні у своїй книзі "Рикошет".
Не потрібно бути керівником для того, щоб обговорювати умови розірвання трудової угоди. Ви маєте повне право спробувати домовитися про кращі умови, якщо колишні вас не влаштували. Ваш роботодавець завжди може відмовити вам, але, на думку Фінні, немає нічого страшного, якщо ви попросите його про це. Вам нема чого губити, і в перспективі ви знайдете багато чого, особливо, якщо будете тримати в голові три наступні поради про те, як продуктивно проводити бесіду про умови звільнення.
1. Спокій, тільки спокій
У ту хвилину коли начальник підштовхує у вашу сторону договір про розірвання трудової угоди й ручку, головне - зберігати спокій. Якщо ви розсердитеся, то можете повністю знищити свої шанси на одержання вихідної допомоги, думає Фінні. У своїй книзі вона цитує одного адвоката, який говорить, що роботодавці можуть вважати розмову на підвищених тонах "образами на робочому місці", а це може послужити негайною причиною звільнення співробітника без надання вихідної допомоги.
2. Задавайте питання
Фінні радить робити замітки про те, що говорить керівництво при звільненні. Якщо ви не розумієте, що ваш начальник або відділ кадрів повідомляє вам, або ви упустили щось, про що вони говорили, запитаєте ще раз. Фінні рекомендує задавати під час бесіди питання, наприклад: "Які були на те причини?" й "Чому я виявився серед тих, кого звільнили?".
"Фахівець із відділу кадрів і менеджер з найму персоналу, можливо, діють за заготовленим сценарієм, і якщо ви задаєте їм питання, то змушуєте їх відступити від нього, - говорить Фінні. - І тоді вони, можливо, скажуть дещо, що пізніше може вам знадобитись".
3. Не поспішаєте!
Багато працівників помилково думають, що підписати договір про розірвання трудової угоди потрібно негайно. Вони бояться, що якщо цього не зробити відразу, то їм відмовлять у вихідній допомозі, на якому вони мають право. У результаті, відзначає Фінні, вони витрачають дуже мало часу на перегляд документів, що стосується їхнього звільнення.
"У вас є законне право не підписувати договір відразу ж на місці, поза залежністю від того, що говорить вам керівництво компанії або який тиск на вас спричиняється, - попереджає Фінні. - Не підписуйте нічого, якщо у вас голова йде навкруги".
Фінні пропонує сказати своєму роботодавцеві, що ви збираєтеся взяти договір про розірвання трудової угоди додому, щоб більш докладно вивчити його й/або поговорити про це зі своїм чоловіком (жінкою). У вашого керівництва не буде із цим проблем, упевнена вона, оскільки ви маєте на це повне право, і ваш роботодавець, імовірно, погодиться віддати вам копію діючого договору додому. Уважне вивчення документа дасть вам можливість визначити, є чи у вас якісь моменти, які необхідно обговорити, додає вона.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад