Поради тим, хто постійно відкладає справи на потім

Джозеф Р. Феррарі все своє професійне життя вивчав феномен прокрастинації - постійного відкладання справ на потім. Він є професором психології й автором книги «Усе ще тягнете час? Посібник із завершення незакінчених справ».

Феррари говорить, що час тягнуть всі, але не кожен є прокрастинатором. «Прокрастинатор — це той, хто постійно відкладає справи на потім», — пояснює він. Це близько 20% населення. Його дослідження показало, що ця цифра залишається незмінною в усьому світі. Феррарі рекомендує всім запеклим прокрастинаторам прочитати цю книгу, але їм також варто звернутися до психотерапевта, краще до того, хто займається когнітивно-поведінковою психотерапією. «Звичок можна позбавитися», — пояснює він.

Для інших, хто часом починає баритися, затримувати або відкладати на завтра те, що потрібно зробити сьогодні, у Феррарі є безліч серйозних, підтверджених дослідженнями рад. Хоча він вважає, що важливо зрозуміти причину відкладання справ (страх невдачі, міф, що під тиском працюється краще), він вірить у необхідність їхнього завершення.

Наприклад, заведіть собі перелік справ і часто його оновлюйте. Встановіть пріоритети та в першу чергу виконуйте найбільш термінові справи. Після найбільш термінових розпочинайте найважчі. Якщо їх відкладати, обсяг роботи буде здаватися ще більш страхаючим. І ще ставте собі реалістичні цілі та строки.

Феррарі не вірить, що комп'ютери та мобільні телефони ускладнюють нам роботу. Нам потрібно просто розібратися з відволікаючими технологіями. Перевіряйте електронну пошту раз на годину, радить він. Не йдіть по посиланнях і не відповідайте на лист, якщо тільки це не необхідно терміново. Не відкривайте листа, якщо ви не маєте часу його прочитати. Швидко видаляйте повідомлення, щоб вони не висіли у вас у вхідних.

На роботі подивіться, хто з ваших колег є найбільш продуктивним, і об'єднаєтеся з ними. «Працюйте групами, — радить він. — Оточіть себе тими, хто робить справи вчасно». Спробуйте наслідувати приклад того, хто багато встигає. Феррарі зазначає, що лестощі люблять всі.

Не кидайте завдання. Якщо після зустрічі ви знаходите масу прохань у себе в ящику, спочатку виконайте ті, що висіли на вас раніше.

Феррарі говорить, що на роботі варто обережно вибирати собі проекти. Багато людей вважають себе зобов'язаними брати участь у всіх великих проектах в офісі, але якщо ви залишитеся зосередженим і ефективно будете задовольняти потреби декількох вибраних клієнтів, це справить на начальника більше враження.

Феррарі - прихильник пунктуальності. Коли я подзвонив йому о 14:32, щоб взяти інтерв'ю, призначене на 14:30, у його голосі чулося роздратування. «Як ви?» - почав я. «Сиджу та чекаю на ваш дзвінок», - випалив він. Я швидко зрозумів, що, на його думку, терпимість до запізнень заохочує прокрастинаторів. «У мене в коледжі був професор, який закривав двері аудиторії через 2 хвилини після початку заняття. Студенти зрозуміли, що їм потрібно приходити вчасно».

«У моєї бабусі-італійки, - говорить він. - була приказка: «Деякі люди не встануть з ліжка, поки зад не намокне». Нехай прокрастинатори досягнуть дна. Нехай відчують провал. Лише тоді вони переглянуть свою поведінку».

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад